Först och främst vill jag rikta ett stort tack till dig som valt att bli kund hos Garantum. Vi vet att det inte är enkelt att välja vem som ska ta hand om ens sparande och ens investeringar. Många avstår från att göra det valet. Andra väljer det som känns lättast och tryggast. Om du hade avstått valet eller valt det som kändes lättast och tryggast hade du sannolikt hamnat hos en storbank. Det behöver inte vara fel, men i dagsläget finns det bättre alternativ. Vi tror och hoppas att du som har gjort ett aktivt val beträffande din ekonomiska framtid är och förblir nöjd med det. Här följer en liten sammanställning av vad ditt val innebär.

Att du är kund hos Garantum betyder bland annat att du har en av Nordens bästa investeringsrådgivare. Vi samarbetar bara med kompetenta rådgivningsfirmor. Rådgivare som förstår hur olika investeringsformer fungerar och kan förklara dem för dig. Rådgivare som intresserar sig för kapitalmarknaderna och läser på om trender och potentiella utvecklingslinjer. Rådgivare som bryr sig om dig och din situation och anpassar sina lösningsförslag efter vad du behöver. Sannolikt är din rådgivare också en duktig säljare. Det är bra. Duktiga säljare är sådana som kloka kunder vill köpa av. Igen och igen. Läs mer om varför det är viktigt att din investeringsrådgivare är en duktig säljare här. Och om du av en eller annan anledning tappar kontakten med din rådgivare, hör av dig till Garantum så hjälper vi dig att hitta en ny.

Garantums strukturerade placeringar är mångfaldigt prisbelönta och har i snitt avkastat 7,4% per år efter alla avgifter (8,1% per år om vi bortser från courtage). Vi är idag Nordens största aktör inom strukturerade placeringar och även om det inte är något självändamål att vara störst – vi vill hellre vara bäst och vackrast – så medför storleken fördelar: alla duktiga emittentbanker och optionsmotparter vill jobba med Garantum och de vill ge oss sina bästa idéer och sina bästa priser. Det har positiv betydelse för kvaliteten och villkoren i placeringarna. Så ambitionen är att avkasta ännu bättre än 7,4% per år i framtiden.

På fondsidan är vi fortfarande relativt små, men vi växer stadigt och har nu skapat ett fondtorg med kvalitet över hela linjen. Vi håller tät dialog med fondbolagen och deras förvaltare för att ständigt ha färskt underlag för utvärdering. Det är enkelt att starta månadssparande i enskilda fonder eller i någon av våra fondportföljer. Vill du handla fonder själv på nätet är det bara att logga in på din depå med BankID och köpa eller sälja efter behov. Önskar du hjälp med fondvalen erbjuder vi också aktivt förvaltade mandat i ett par olika riskklasser.

För dig som vill ha en grön spets i ditt sparande finns nu både strukturerade placeringar, fonder och förvaltningsmandat med hållbarhetsprägel. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Kostnaderna för de produkter och tjänster Garantum erbjuder redovisas tydligt på flera sätt: i marknadsföringsmaterialet för respektive produkt eller tjänst, i dokumentationen du får av din rådgivare och – vilket är nytt från och med nu – i en årlig kostnadssammanställning från ditt depåinstitut. Du kan välja att betala rådgivningen på två olika sätt: antingen genom att rådgivningsfirman får provision från Garantum (traditionell modell) eller genom att betala rådgivningsavgift (nettomodell). Vilken modell som passar dig bäst beror bland annat på vilka produkter och tjänster du köper samt hur ditt handelsmönster ser ut.

De senaste åren har fintech, dvs firmor som erbjuder finansiella tjänster med hjälp av modern teknik, blivit vida omtalat. Även om Garantum hittills inte har valt att införa precis allt beträffande algoritmer, artificiell intelligens och annat tror vi starkt på att ta tekniken till hjälp. I det arbetet är vår utgångspunkt vad kunderna och deras rådgivare behöver och efterfrågar.

Av allt gott som skulle kunna inträffa denna sommar – som att vädret blir soligt och varmt, att aktiemarknaden tuffar på uppåt eller att Sverige tar VM-guld i fotboll – så är det viktigaste för oss ändå att du som kund är nöjd med din upplevelse av Garantum. Om det finns saker vi kan bli bättre på så vill vi gärna veta. Tveka inte att höra av dig till oss. Hos oss finns det alltid någon som lyssnar.

Vi önskar alla våra kunder (och alla er som funderar på att bli det) en riktigt skön sommar!